• Pts. Nis 22nd, 2024

METAVERSE: Geçtiğimiz günlerde Facebook’un şirket adını Meta olarak değiştirmesini duyurduğu açıklamalarla tanıştığımız yepyeni bir dünya…

Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg şirket adını Meta olarak değiştirdi. Değişim sebebi olarak da Facebook’un sanal gerçeklikte (VR) her şeyi kapsayan bir dijital dünya olan ” metaverse ” ile ilgili olduğunu açıkladı. O’na göre çevrimiçi olduğunuzda erişilebilen fiziksel ve sanal dünyanın bir kombinasyonu olan metaverse; yeni yaratıcı, sosyal ve ekonomik fırsatlar açabilecek.

Yeni dünyaya hizmet verecek olan yepyeni bir iş kapısı on binlerce insana istihdam yaratacak.

METAVERSE NEDİR?

Metaverse adı ilk olarak bilim kurgu yazarı Neal Stephenson’ın Snow Crash kitabında geçmişti. Metaverse’yi meta ve evrenin bir bileşimi, genel olarak her şeyi kapsayan bir alan ya da sanal evren şeklinde tarif edebiliriz.

Yaşadığımız dijital çağ içerisindeki bu büyük sıçrama, ileri teknolojilerle geliştirilen metaverse platformu aracılığıyla, gerçek dünyadaki zamansal veya uzamsal sınırlamalar tamamen ortadan kalkacak. İnternet ile çevrimiçi bağlantınız, VR gözlükleriniz ve size özel avatarınız ile istediğiniz her yere gidebilecek, 360 derece görüşe sahip olabilecek, başkalarıyla buluşabilecek, aklınıza gelen ve platformda var olan her şeyi yapabileceksiniz. İşin büyüleyici bir başka tarafı ise, bu yaptıklarınızı giydiğiniz özel kıyafet, eldiven v.b. gibi ekipmanlarla hissedebileceksiniz. Metaverse; çevrimiçi olan ve başkaca bir dil bilmeyen insanların dil engellerini ortadan kaldıracak.

KAMU KURUMLARI DA METAVERSE’DE YERİNİ ALACAK

Tabi bu sanal evren size yalnızca oyun, eğlence, gezmek gibi hizmetler sunmayacak. Kamu kurum ve diğer kuruluşlar da bu sanal evrende yerini alacak. Oturduğunuz ve çevrimiçi olduğunuz yerden belediye, devlet daireleri ve işletmeler gibi yerlerde de işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

İnternetin ilk çıktığı dönemleri hatırlayanlar durumu daha iyi anlayacaktır; o dönemlerde daha önce hiç tecrübe etmediğimiz ve web sayfalarının sınırlı olduğu dönemlerde bugün kullandığımız e-belediye, e-devlet, e-nabız gibi platformları belki hayal dahi edemezdik. Ancak zaman içerisinde, kimilerinin kullanıcı kimilerinin kodlayıcı olarak kullandığımız internet dünyasında; bugüne kadar birçok deneyim kazandık. Bakış ve beklentilerimizin seviyesi de çok yukarılara taşındı. ‘’Hâlbuki internetten yapsalar’’ diye söze başladığımız pek çok olayla karşılıyor ve fikir yürütebiliyoruz artık.

Covid-19 ile davranış ve beklentilerimiz neredeyse tamamen değişmişken metaverse bizim için hiç de yabancı olmayacak gibi.

İnsanlık dijital çağda hızla değişirken, bizlere hizmet veren kamu kurumları, şirketler ve bizleri temsil eden siyasetin de bu hıza ayak uydurması gerekiyor.

Zira atasözümüzün dediği gibi: erken kalkan yol alır…

KENT YARIŞLARI BAŞLADI SEUL İLK BAŞTA

Güney Kore Başkenti Seul Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, Metaverse’e giren ilk büyük şehir olacağını duyurdu. Geçici olarak ‘Metaverse Seoul’ olarak adlandırılan şirket, belediye yönetiminin tüm alanları için sanal bir iletişim ekosistemi yaratmayı amaçlıyor. Bu, gelecek yıldan itibaren üç aşamada ekonomik, kültürel, turizm, eğitim ve vatandaşlık hizmetlerini içerecek. Çeşitli kamu hizmetlerine, tarihi mekanlara ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Kentin Belediye Başkanı Oh Se-hoon’un Seoul Vision 2030 planının bir parçası olan projeye; 3 Milyar Dolar yatırım yaptıklarını ve Seul’ü “bir arada yaşama şehri, küresel bir lider, güvenli bir şehir ve geleceğin duygusal bir şehri” yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Seul Belediyesi; sakinlerinin 2023 yılına kadar, çevrimiçi oldukları sanal gerçeklik araçları ve avatarları ile Belediye’ye erişebilecekleri, yetkililerle hizmet talep etmek veya şikayette bulunmak için buluşabilecekleri sanal bir belediye binasını da hizmete açacak.

DEMOKRATİK KATILIM ARTACAK

Halen üzerinde çalıştığım ve Belediye Başkanlığı adaylığım sürecinde ‘’Beşiktaş Yönetim Modeli’’ adıyla proje olarak Beşiktaş sakinlerine sunduğum demokratik on-line katılım için de büyük bir adım atılacak.

Metaverse ile demokrasiye ve katılımcılığa dair ciddi bir katkı sağlanacak.

Herhangi bir durum karşısında vatandaşlar sanal dayanışma sağlayabilecek, çözümler adına yetkililerle VR araçlar takarak görüşebilecekler. Hatta toplu etkinlikler ve gösteriler düzenlenebilecek ve dünyanın her yerindeki avatarlar bu gösterilere katılabilecekler.

Bu sanal evren; siyasi partilerin de fikirlerini çok daha geniş kitlelere ulaştırabildikleri ve hızla örgütlenebildikleri bir ortamı da sağlayacak. Yeni dünyayı temsil eden sanal siyasi partilerin kurulması bile mümkün olacak.

PEKİ BİZ NE YAPACAĞIZ?

Bu değişime ayak uydurmak; gerekli vizyon, bütçe ve zaman varsa çok kolay. Ancak yoğun mesai harcamak, yani çok çalışmak gerekiyor. Dünya’yı ve insanlığın yaşamını hızla değiştirecek olan bu gelişmeler olurken Türkiye, İstanbul ve Beşiktaş’ta neler olacağını merak ediyorum açıkçası.

Şu an ki yöneticiler Seul Belediye Başkanı gibi geleceğe temel atarak, iz bırakanlardan mı olacak? yoksa bizden sonrakiler düşünsün diyenlerden mi olacak? Bunu hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Umudum ülkemizin tüm konularda olmasını istediğim gibi bu konuda da lider olmasıdır…

SERDAR ASLAN

Tv Beşiktaş

Stad Analytica