• Per. Eyl 5th, 2024

Uzun yıllardır Beşiktaş’ta iyi yaşam standartlarının uygulandığı, demokratik katılımın arttırıldığı, sürdürülebilir kent hedeflerine uygun güçlü bir yönetimin olduğu yerel yönetim çalışmalarına devam ediyoruz.

Çalışmalarımıza ek olarak; gelişmiş ülkelerde kabul görmüş, başarılı olmuş, uygulama ve kriterleri baz alarak aylık raporlar hazırlıyoruz.

Geçen yazımda sizlerin dikkatine sunduğum Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konulu yazımın devamı olan bu yazımda hazırladığımız aylık rapordan bir kesiti dikkatinize sunuyorum.

ATIK TOPLAMA İSTASYONLARI – ATIK TOPLAYICILARI

Etkin bir atık yönetim politikası olmayan Beşiktaş’ta, atık toplama istasyonları ve atık toplayıcılarının durumunda  son 5 yıldır herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.

En kıymetli geridönüşüm malzemeleri olan cam, aliminyum teneke kutu, karton, kağıt, plastik, pet, demir gibi atıkların yüklü miktarda toplanması atık toplayıcıların sayısını arttırmaktadır.

Beraberinde gelen emek sömürüsü, sosyolojik sorunlar, gelir kaybı, kirlilik, görüntü kirliliği gibi önemli sorunlar sebebiyle acil müdahale bekleyen konular arasındadır.

Atıkçıların topladıklarını teslim ettikleri kamyon/kamyonet tipi araçlar, kentin en güzide yerlerinde sabit bir halde durmaktadırlar. Conrad Oteli’nin altında, Yıldız Sarayı ve MİT girişinde, Acıbadem Hastanesi ve TURSAB’ hemen yanı başında, Ihlamur Kasrı’nın önünde, Boğaz hattında hiç bir yetkili kurum tarafından müdahale edilmeyen araçlar dünyaca meşhur Beşiktaş kentinin imajına da ciddi bir zarar vermektedir.

Toplayıcılar da bu denetimsizlikten faydalanarak sabit toplama istasyonlarının yanında park ya da yeşil alanlara, yaşam alanları yapıyor yaşamsal ihtiyaçlarını da buralarda gideriyor.

Evde ayrıştırma yöntemiyle kazanç elde eden vatandaş projeleri ve akıllı telefon uygulama ya da yazılımıyla konununçözümü kolaylaştırılabilir. İBB ile ortaklaşa yapılacak bir çalışma ile büyük gelir elde etmek mümkün.

YIKILAN BÜFE YERİNE ATIK TOPLAMA İSTASYONU

Önceki dönem belediye Başkanı Murat Hazinedar ile  meclis üyesi Mustafa Kantar siyasi çekişmesi sonrası Mustafa Kantar’ın Türkali Mahalle Muhtarlığı bitişiğindeki kafe ve kardeşine ait Hakkı Yeten Tesislerinin önündeki büfe 25.01.2016 tarihinde sabaha karşı bir operasyonla belediye ekiplerince yıkılmış, olay o dönem kamuoyunda ciddi bir yer almıştır.

Sonrasında muhtarlık yanı park içi revize edilmiş, tesisler önü zemini işgal ve kullanımlara müsait bir alan olarak o günden bugüne kadar bırakılmıştır.

Hakkı Yeten Caddesi üzerindeki yıkılan büfe revize edilmemiştir. Bu alanın, atık toplama istasyonu olarak kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Fotoğrafın sağında çuvalların depolandığı alanın önünde duran toplama kamyonetiyle kentin içerisinde kompleks bir istasyon olarak faaliyetine devam etmektedir.

Ayrıca burada diğer atık toplama noktalarında yaşanan idrar kokusu, kaldırım işgali gibi olumsuzluklar burada da devam etmektedir.

Diğer atıkçılar ve istasyonlar gibi Beşiktaş içerisinde faaliyetlerine devam etmektedirler.

SORULAR

  • Çevre koruma ve kontrol bunları görmüyor mu?
  • Zabıta neden müdahale etmiyor?
  • Bu birimlerin Başkan Yardımcılarının bunlardan haberi var mı?
  • Geçtiğimiz aylarda Beşiktaş Belediye Meclis toplantısında Başkan Akpolat’ın açıkladığı İBB ile birlikte yapılacak geri dönüşüm projesi ne oldu?

İşimiz gücümüz Beşiktaş ve Beşiktaşlıların daha iyi şartlarda yaşamasıdır.

Devam edecek…

Her Şey Beşiktaş İçin

SERDAR ASLAN